Sommige mensen geven aan het vervelend te vinden als de POH GGZ hun uit de wachtkamer roept want dan weet iedereen dat “”het misschien wel iets psychisch is””. Hoe veel voorkomend en serieus psychische klachten ook zijn veel mensen ervaren nog altijd iets van schaamte of gene en
Bijna een op de vijf mensen met psychische klachten gaat daarmee niet naar de huisarts. Voornamelijk 65-plussers en jongeren denken dat de klachten vanzelf zullen overgaan of vermijden een bezoek aan de huisarts uit schaamte.
Uit onderzoek in blijkt dat op het hebben van psychische klachten nog een groot taboe rust. Ouderen zijn vaak nog opgevoed in een tijd waarin psychische klachten zogenaamd niet bestonden. Onder jongeren is het niet ‘cool’ om psychische problemen toe te geven. Een vijfde van de ondervraagde jongeren ziet psychische klachten als falen.
Schaamte speelt een belangrijke rol in het vermijden van de huisarts. Van de jongeren tussen achttien en 24 jaar blijkt twaalf procent bang voor wat de omgeving van de psychische klachten vindt. Ouderen trekken zich iets minder aan van wat anderen vinden. Het grootste taboe ligt op verslavingsproblemen, gevolgd door angststoornissen, depressie en burn-out. Opvallend zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen. Bijna een kwart van de mannen vindt dat hier een taboe op rust tegenover veertien procent van de vrouwen.
Doorbreek het taboe!
Het is dus zaak om dit taboe te gaan doorbreken! Maar hoe doen we dat? De enigen die dit kunnen doen, zijn degene met psychische problemen. Praat erover met je omgeving en schaam je vooral niet. Je zult merken dat er veel meer begrip voor is dan je misschien verwacht. En zoek vooral hulp als je merkt dat je klachten je boven het hoofd groeien. Je kunt hiervoor naar je huisarts te gaan en je eventueel laten doorverwijzen naar een GGZ-instelling of een vrijgevestigde psycholoog bij jou in de buurt. Een alternatief is zelf op zoek gaan hulp online. Bij onlinetherapie.nl kun je op een laagdrempelige manier aan de slag gaan met je klachten zonder dat je eerst naar huisarts hoeft te gaan. Bovendien werk je in je eigen tijd en in je eigen omgeving aan je klachten en is er geen wachtlijst. De huisarts en de POH GGZ kunnen je ook helpen bij het zoeken naar deze zogenaamde e mental health.
Het gesprek met uw huisarts opnemen?
Er is een nieuw richtlijn verschenen over het maken van (geluidsopnames) van uw consult met de huisarts. Zie ook onze website: www.huisartsenheino.praktijkinfo.nl
Patiënte federatie Nederland is blij met de nieuwe richtlijn. ‘Het kan goed zijn als dokter en patiënt samen besluiten om het gesprek op te nemen. Zeker als het gaat om moeilijke informatie of als je slecht nieuws verwacht te krijgen. Dan kan het helpen als je het gesprek later thuis nog eens in alle rust kunt beluisteren’, aldus de organisatie. De patiënten club vindt wel dat het gesprek in goed overleg moet worden opgenomen.