AFSPRAKEN BIJ UW HUISARTSENPRAKTIJK
Het komt nog al eens voor dat een patiënt(e) een afspraak maakt op het spreekuur van de huisarts, praktijkondersteuner of assistente en dat de afspraak niet wordt nagekomen. Er gaat dan kostbare spreekuurtijd verloren die kan oplopen tot een half uur of meer, afhankelijk van het onderzoek of gesprek waarvoor een patiënt ingepland is. Aangezien we dit een zeer ongewenste ontwikkeling vinden verzoeken we een ieder een afspraak minimaal 24 uur van tevoren af te zeggen zodat een andere patiënt kan worden ingepland. Het is vervelend als er tijd bezet gehouden wordt, terwijl in die tijd iemand anders beoordeeld of geholpen had kunnen worden. Maar dit is temeer het geval bij het spreekuur van bij de POH GGZ omdat zij voor de psychische klachten langere afspraken van ½ tot ¾ uur inplant.
We verzoeken u uitsluitend af te zeggen als dit echt niet anders kan. Indien u plotseling verhinderd bent, is het belangrijk dat u minimaal 24 uur van te voren afbelt bij de huisartsenpraktijk. De tijd die voor uw gereserveerd was, kan dan nog beschikbaar worden gemaakt voor iemand anders.
Een vraag die U vanuit uw perspectief van patiënt soms aan ons stelt is: Waarom kan ik niet op de voor mij als meest geschikte tijd terecht bij mijn huisarts? Of: Waarom loopt de huisarts soms uit en moet zelfs het spreekuur worden verzet of afgezegd. De huisarts heeft heel veel taken en zelfs met veel en deskundig hulppersoneel -in de vorm van een speciaal geschoolde doktersassistente- dat de planning stroomlijnt en regelt is niet alles in strakke banen te leiden.
Uw huisarts werkt niet vanuit een commercieel oogpunt maar probeert juist daar waar dat kan ziekten te voorkomen door preventie en adviezen. Zaken die patiënten zelf kunnen regelen zal de huisarts hen niet uit handen nemen maar zelfmanagement bevorderen. Echter de patiënt ondersteunen daar waar dat wel nodig is. De huisarts heeft beperkte tijd voor een hele hoop taken zie bijv. ook: https://vacaturesvoorartsen.nl/functieomschrijving-huisarts. Het takenpakket van de huisarts is de laatste jaren niet smaller maar juist breder geworden. Factoren die hier meespelen zijn: dat ouderen steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen, taken vanuit het ziekenhuis terug gelegd worden bij de huisarts en ook de psychische gezondheidzorg meer via de huisarts is gaan lopen.
Daarnaast zijn er nogal wat zaken die soms lastig precies te plannen zijn. Een paar voorbeelden: Een spoedgeval waarbij direct hulp moet worden verleend en een spoedvisite moet worden gereden. Een terminaal ziekbed waarbij plotseling meer pijnklachten ontstaan of waar een vraag om euthanasie om de hoek komt kijken. Een extra visite vanwege ongerustheid of dwalen bij een dementerende oudere waarbij de huisarts plotseling een wat langer durend familiegesprek moet doen. Een golf van buikgriep of oorontsteking waardoor 10 mensen extra op het spreekuur gezien moeten worden. Een chirurgische ingreep waarbij de wond lastiger te hechten is dan ingeschat.
De huisartsenpraktijk is daarom niet altijd zo dienstverlenend als bijv. een winkelier maar moet professioneel en verstandig omspringen met de tijd die te verdelen is voor het brede takenpakket van een huisarts
Onze assistentes doen hun best om samen met u te kijken welke zorg en welke afspraak zinnig en nodig is. U kunt natuurlijk altijd met ons in gesprek gaan over een afspraak die naar uw idee anders tot stand had moeten komen of anders had gemoeten. U kunt en mag er op vertrouwen dat onze assistentes en medewerkers er op uit zijn de beschikbare tijd en middelen zo eerlijk en professioneel mogelijk te verdelen.