Preventieve (huis)artsgeneeskunde
Waar huisartsgeneeskunde jaren geleden voornamelijk bestond het het behandelen van aandoeningen (ziekten) en symptomen (klachten), is er de laatste decennia steeds meer aandacht voor het voorkomen van aandoeningen door deze in een zo vroeg mogelijk op te sporen, dan wel verkleining van het risico op eht ontstaan van een ziekte door leefstijladvisering. De u wel bekende voorbeelden zijn het Bevolkingsonderzoek Borstkanker en het maken van het uitstrijkje. Enkel jaren geleden kwam daar het Bevolkingsonderzoek naar Darmkanker bij. Ook grote campagnes zoals Stoppen met Roken (Stoptober) en “ een maand lang zonder aclohol” zijn voorbeelden hiervan.
Preventie in huisartsenpraktijk Heino
Uw huisartsenpraktijk houdt zich mede met de inzet van de praktijkondersteuners (POH-s en POH-GGZ) en de praktijkassistentes ook bezig met preventie. Zo kunt u denken aan de jaarlijkse griepvaccinatie, maar ook controles en risico-inventarisatie naar hart en vaatziekten (onder andere meten van de bloeddruk, bepalen van het cholesterolgehalte) ondersteuning van mensen met een chronische aandoening en advisering en begeleiding om een gezondere leefstijl te ontwikkelen.
Zwangerschapsdiabetes
Een groep patienten waarvoor steeds meer aandacht is, zijn vrouwen die tijdens de zwangerschap, zogenaamde zwangerschapdiabetes (“zwangerschapssuiker”) hebben gehad. Uit onderzoek blijkt dat deze vrouwen een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van diabetes mellitus (“suikerziekte”), hypertensie (“te hoge bloeddruk”) en aandoeningen van de kransvaten (slagaders om het hart). Mocht u tijdens uw zwangerschap “suikerziekte” hebben gehad en daar nog nooit/niet voor zijn gecontroleerd, dan is het advies om dit te bespreken met de huisarts of praktijkondersteuner (POH-s) van de huisartsenpraktijk Heino. Deze kan u adviseren wat er gecontroleerd moet worden en hoe vaak.
PSA
Ook wordt er frequent door mannelijke patienten gevraagd of het PSA (prostaat specifiek antigen) kan worden bepaald. Dit PSA is een stofje, dat na bloedafname kan worden bepaald in het laboratorium. Een verhoogde waarde van het PSA kan diverse oorzaken hebben (bijvoorbeeld ontsteking van de prostaat, goedaardige prostaatvergroting, maar ook kan het verhoogd zijn bij prostaatkanker).
Uit een zeer groot onderzoek is gebleken dat afname van het PSA als een soort bevolkingsonderzoek voor mannen boven een bepaalde leeftijd niet zinvol is om een aantal redenen. Het “even prikken van het PSA” wordt dus niet aanbevolen. I.o.m. met uw huisarts kunt u kijken of het bepalen in uw geval zinnig kan zijn. Factoren die hierbij een rol spelen zijn bijvoorbeeld uw leeftijd, uw algehele gezondheid en familieleden met prostaatkanker. Wellicht goed voor u om te weten, dat problemen met plassen (bijvoorbeeld “een zwakke straal”, vaker plassen dan normaal, “nadruppelen”, “op gang moeten komen“, pijn bij het plassen) geen klachten zijn als gevolg van prostaatkanker, hetgeen nog wel eens wordt gedacht. Uiteraard kunnen dit wel zeer vervelende klachten zijn, waarvoor u uw huisarts om advies kunt vragen. Ook op www.thuisarts.nl kunt u hierover informatie vinden.