Belangrijk om te weten!!
Runningtherapie
9 mei start de POH-GGZ weer met runningtherapie. Of je nu sportief of minder sportief bent aangelegd runningtherapie is voor iedereen een mogelijkheid om verantwoord in beweging te komen en je beter te gaan voelen. Wat is runningtherapie? Het zeer rustig opbouwen van het hardlopen is kenmerkend voor runningtherapie. Het is een rustige duurloop waarbij je geen prestatie hoeft te leveren maar gewoon plezier beleeft aan de inspanning waartoe je jezelf hebt uitgedaagd.
De rustige duurloop zal gedurende de therapie wel in afstand toenemen wat een gunstig effect heeft op o.a. de aanmaak van dopamine, endorfine, serotonine en op de afname van de afgifte van cortisol (ook wel het stresshormoon genoemd). Hierdoor neemt de stresstolerantie toe en verbetert je stemming.
Runningtherapie kan worden ingezet bij een breed scala van psychische klachten. De voornaamste klachten waar Running Therapie een positieve invloed op heeft zijn depressieve, stress-, burn-out en angst-klachten.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met je huisarts of Helen Blom Poh-ggz.
Uitslag van onderzoek (bloed, foto, echo, huid/pathologisch onderzoek)
Frequent horen wij van u in onze spreekkamers en aan de balie, dat na onderzoeken zoals een foto, bloedprikken, echo, weefselonderzoek of bijvoorbeeld een uitstrijkje “de huisarts wel zal bellen als er iets niet goed is”. Op zich een begrijpelijke gedachte en veelal zal uw huisarts ook contact met u opnemen in het geval de uitslag “ afwijkend” is. Desalniettemin adviseren wij u om enkele dagen nadat de uitslag bekend zal zijn bij de huisarts (meestal na 1 of 2 dagen), contact op te nemen met de huisartsenpraktijk. Mocht er bijvoorbeeld om technische redenen namelijk geen uitslag van het onderzoek zijn binnengekomen bij uw huisarts, dan kan er door de huisartsenpraktijk navraag gedaan worden bij bijvoorbeeld het ziekenhuis waar de foto is gemaakt en ontvangt uw huisarts alsnog de uitslag. Gelukkig komt dit zelden voor, maar op deze wijze weet u zeker dat de uitslag bij uw huisarts bekend is en hoort u wat de uitslag is van het verrichtte onderzoek.
Uw gegevens
Tevens is het beschikken over de juiste gegevens, zoals uw emailadres (indien u deze heeft uiteraard) en uw juiste telefoonnummer (vast telefoonnummer en mobiel telefoonnummer, indien u hier over beschikt) steeds belangrijker geworden in de communicatie met u, maar ook bijvoorbeeld indien u verwezen wordt. Het beschikken over de juiste gegevens zoals emailadres en telefoonnummer(s) is om praktische redenen van belang, maar kan ook van levensbelang zijn. Mocht u in de praktijk zijn bijvoorbeeld voor een afspraak, vraagt u dan gerust de praktijkassistente, de POH-s, POH-ggz of uw huisarts of de gegevens die bekend zijn, nog steeds de juiste zijn om zo de communicatie met u en voor u goed te laten verlopen.